Gå till innehåll
Skånes Simförbund

Om simning

Simning är en idrott som utövas i bassäng inomhus eller utomhus. Inom simningen finns fyra simsätt; fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim. Man kan även simma alla dessa fyra simsätt efter varandra och då kallas det medley. Medley kan också simmas som en lagkapp där fyra simmare simmar varsitt simsätt i ordningen ryggsim, bröstsim, fjärilsim och frisim.

Tävling

När man tävlar inom simningen sker detta dels individuellt och dels i lag, sk lagkapp. Tävlingarna sker i kortbana (25-metersbassäng) eller långbana (50-metersbassäng).

Reglerna inom tävlingssimningen styrs av regler från FINA Länk till annan webbplats.. Det finns nationella och internationella tävlingar i simning såsom Svenska mästerskap, Nordiska mästerskap, Europeiska mästerskap och Världsmästerskap. Största tävlingen inom simningen är OS, Olympiska spelen, som genomförs var fjärde år. Övriga internationella mästerskap genomförs vartannat år. Svenska mästerskapen genomförs varje år. Om man inte följer reglerna i simsätten blir man diskvalificerad och resultatet stryks. I lagkapp växlar man genom att sätta handen i väggen och då får nästa person ge sig iväg. Om man ger sig iväg för tidigt, dvs innan handen satts i väggen, sker en sk överväxling.

Träning

Simträna gör man i en simklubb, där det genomförs träning alltifrån en gång i veckan till upp till tolv gånger i veckan. Det som avgör hur många gånger man tränar är nivån och åldern på simmaren. För att kunna simträna på ett bra sätt krävs baddräkt eller badbyxa, simglasögon och badmössa. Vissa använder även näsklämma för att slippa få vatten i näsan. När man tränar på högre nivå tillkommer utrustning såsom platta för benspark, dolme för armträning mm.

Starter, vändningar och undervattenssimning

I simsätten genomförs starter, vändingar och undervattensimning på olika sätt. Fjärilsim, bröstsim och frisim startas från en startpall och på ett givet kommando. Ryggsim startas från vattnet. Vändningen i bröstsim och fjärilsim sker med två händer i väggen medan frisim och ryggsim sker med en volt. Undervattenssimmet efter start och vändning i fjärilsim, ryggsim och frisim sker genom fjärilsimskickar medan bröstsimmets undervattensim enbart tillåter en kick.