Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Elitidrottsstöd från RF

Idrottsrörelsen har gemensamt beslutat att via respektive idrott stödja våra svenska elitidrottare. Varje specialidrottsförbund kan få ekonomiskt stöd och verksamhetsstöd för att utveckla sin idrott.


För ett förbund är systematik och långsiktighet svaret på bra utveckling. Den som satsar på sin idrott ska både må bra och kunna nå toppen.Den elitaktive ansvarar själv för sin utveckling. Tränare, förening och förbundet kan stötta med kompetens och resurser.

Svensk Simidrott har det övergripande ansvaret för att utveckla våra idrotter samt för landslagen. Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska kommitté (SPK) hjälper till och sätter utmanande krav.

RF:s uppgift är att på olika sätt stödja och hjälpa förbunden i arbetet med att utveckla sin idrott. Det gör vi genom ekonomiskt stöd, verksamhetsstöd och genom att möjliggöra kombinerad elitsatsning och utbildning, i gymnasiet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i högre utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ekonomiskt stöd

Ekonomiskt stöd ges i form av Landslagsstöd, som ska stärka förbundens arbete med sina respektive landslag. Samtliga idrotter/landslag som deltar i internationella mästerskap på seniornivå är berättigande till landslagsstöd.

Läs mer om Landslagsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verksamhetsstöd

RF kompletterar det ekonomiska stödet med verksamhetsstöd. Vid regelbundna dialoger mellan RF och elitansvariga i förbunden diskuteras de olika idrotternas behov. Då beslutas också vilka aktiviteter som är kostnadsfri service och vilka som är tjänster till självkostnadspris.

Verksamhetsstödet finns framför allt inom de fyra kompetensområdena idrottsfysiologi, idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsnutrition. Oftast handlar det om tester, träning och behandling, forskning och utveckling, rådgivning, utbildning samt nätverk.

Mer om verksamhetsstöd Idrottspsykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om verksamhetsstöd Idrottsmedicin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om verksamhetsstöd Idrottsfysiologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om verksamhetsstöd Idrottsnutrition Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En stor del av verksamhetsstödet genomförs på RF:s utvecklingscentrum Bosön, men också via andra kompetenscentrum och personer i hela landet. Även allmänheten och idrottare som inte ingår i ett förbunds elitsatsningar kan få tillgång till våra tjänster.

Publicerad: 2022-07-05

Senast uppdaterad: 2022-12-14

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -